Οδηγίες Προσαρμογής & Πολιτική Πίστωσης Ζωντανών Οργανισμών

Η σωστη προσαρμογή νέων ζωντανών στο ενυδρείο μας, είναι αρκετά σημαντική, υπολογίζοντας πάντα το στρες που έχει δεχτεί το κοράλλι, μέχρι να φτάσει στην πόρτα μας. Προτείνουμε να ακολουθήσετε την παρακάτω διαδικασία, έτσι ώστε να μην διατρέξετε κανένα κίνδυνο απώλειας.Η διαδικασία είναι αρκετά απλή και δεν διαρκεί πάνω από μια ώρα.

1.Κλείνουμε τα φώτα του ενυδρείου.

Το κοράλλι είναι σε πλήρες σκοτάδι κατά την διάρκεια της μετακίνησης, οπότε δεν μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί στο έντονο φως του ενυδρείου μας. Επομένως κλείνουμε τα φώτα για αποφυγή πιθανού στρες. Γενικά η έκθεση του κοραλλιού, σε φως παραπάνω από τις αντοχές του, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στο κοράλλι.

2.Προσαρμοζουμε το κοράλλι στην θερμοκρασία του ενυδρείου μας.

Βάζουμε τα σακουλάκια με τα κοράλλια στο Σάμπ ή στο main ενυδρείο για περίπου 20-30λεπτα.Ειναι σημαντικό το κοράλλι να προσαρμοστεί στην θερμοκρασία του ενυδρείου μας για να αποφύγουμε τυχόν απότομες μεταβολές.

3. Αδειάζουμε τα σακουλάκια με το νερό σε ένα μαγαλυτερο μπολ-κουβά.

Αρκετοί χομπιστες κάνουν την προσαρμογή μέσα στο σακουλάκι που παρέλαβαν το κοράλλι. Ιδανικά εμείς προτείνουμε να αδειάσετε τα σακουλάκια σε ένα κουβαδακι , έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός χώρος για να προσθέσετε νερό ενυδρείου, αλλά και να γινει ο σωστός αποπαρασιτισμος. Αν έχετε παραλάβει παραπάνω από ένα κοράλλι τα αδειάζουμε όλα μαζί σε έναν κουβά για να υπάρχει αρκετή ποσότητα νερού, και να είναι πιο εύκολη η δοσολογία του αντίστοιχου pest dip.Τα lps και τα soft σε ένα κουβαδακι ενώ τα sps σε άλλο καθώς προέρχονται από διαφορετικές φραγκιερες με διαφορετικές παραμέτρους.

4. Προσθέτουμε ελάχιστο νερό ανά λίγα λεπτά.

Όσο πιο αργά προσθέτουμε νερό ενυδρείου τόσο το καλύτερο. Όλα τα ζωντανά είναι ευαίσθητα σε απότομες διακυμάνσεις στο ph και ιδιαιτέρως στην αλατοτητα.Αρκετοί χομπιστες επιλέγουν την μέθοδο του drip acclimation προσθέτοντας έτσι σταγόνα σταγόνα, νερό από το ενυδρείο. Με αυτή την μέθοδο το κοράλλι προσαρμόζεται πιο ομαλά, αλλά χρειάζεται αρκετά προσοχή καθώς είναι πιο χρονοβόρα διαδικασία , και κάπου εκεί προστίθεται ο παράγοντας θερμοκρασία. Η διάρκεια προσαρμογής δεν πρέπει να διαρκεί πάνω από μισή ώρα.

5.Dip control για παράσιτα.

Στο κατάστημα μας χρησιμοποιούμε coral rx, για να μειώσουμε το ρίσκο εισαγωγής κάποιου παρασίτου ή  “λαθρεπιβατη” στις φραγκιερες μας. Ακόμα και στην μεταφορά ζωντανών από την μία φραγκιερα στην άλλη, ντιπαρουμε τα κοράλλια. Ποτέ  όμως δεν μπορείς να πεις με σιγουριά ότι έχει εξαλειφθεί η απειλή. Σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε dip control στα κοράλλια που παραλάβατε, πάντα να ακολουθείτε τις οδηγίες του καταστευαστη.

6. Τοποθετήστε το ζωντανό στο ενυδρείο.

Είναι ιδανικό να γνωρίζουμε από νωρίτερα την θέση του κοραλλιού μέσα στο ενυδρείο μας, υπολογίζοντας πάντα την σωστή κυκλοφορία καθώς και τον φωτισμό που αναζητάει. Ξεκινώντας, το τοποθετούμε στον  πάτο του ενυδρείου, ενώ στην συνέχεια σιγά σιγά το μετακινούμε στην τελική του θέση,σε ένα εύλογο διάστημα περίπου 3-5 ημερών.

Επιπλέον πληροφορίες

Είναι πιθανό το κοράλλι να φαίνεται αρκετά στρεσαρισμενο όταν το παραλάβετε. Τα υποχρεωνουμε να υποστούν μια σειρά από ασυνήθιστες συνθήκες, και διανύουν μια από τις πιο δύσκολες μέρες της ζωής τους.Οπότε μετά την εισαγωγή τους μέσα στο ενυδρείο, ας τους δώσουμε τον κατάλληλο χρόνο, για να μπορέσουν να μας δείξουν την υπέροχη ομορφιά τους.
Το στρες είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από την παραλαβή ενός νεκρού κοραλλιού.

Πολιτική πίστωσης κοραλλιού
  1. Θα χρειαστεί να μας αποστείλετε φωτογραφία της σακούλας πριν ανοιχτεί. Από την ποιότητα του νερού και μόνο φαίνεται το ποσό στρεσαρισμενο είναι ένα κοραλλι.
  2. Θα χρειαστεί να μας αποστείλετε και φωτογραφία του κοραλλιού εκτός νερού, για να καταλάβουμε το επίπεδο στρες του ζωντανου.
  3. Σε καμία περίπτωση δεν πιστωνονται κοράλλια που έχουν κολληθεί με κόλλα από την πρώτη μέρα ή δεν έχουν τηρηθεί όλα τα παραπάνω βήματα προσαρμογής

! Σε περίπτωση που δεν προλαβαίνετε να κάνετε προσαρμογή των ζωντανών παρακαλώ ενημερώστε μας για να αλλάξουμε την ημερομηνία παράδοσης. Είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ μας να παρέχουμε τις κατάλληλες συνθήκες σε ένα ζωντανό οργανισμό της άγριας και όμορφης φύσης, από την στιγμή που επιλέγουμε να το προσθέσουμε στο ενυδρείο μας. !

P. S  When life is loud, find peace in a Reef!